Hírek, rendezvények

Rubicon-est: A rendszerváltozás kihívásai – a taxisblokád. A Blokád című film vetítése

2023. február 23. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

A Rubicon Intézet bemutatja: Kónya Imre a rendszerváltozás hiteles kortanúja, akivel beszélgetünk a Független Jogász Fórum létrehozásának szükségességéről, az Ellenzéki és a Nemzeti Kerekasztal üléseiről, az MDF-ben uralkodó légkörről, és természetesen Antall József miniszterelnökkel ápolt kapcsolatáról, az SZDSZ-szel kötött megállapodásról. Hogyan vált az először gazdasági okból indított, illetve gazdasági jelenségnek hitt tüntetés egyből politikai töltetűvé? Mi volt a titkosszolgálatok szerepe? Köbli Norbertet pedig a film készítésének nehézségeiről, a ma is élő szereplők filmhez való viszonyulásáról kérdezzük majd.

Mennyiben volt más légkör az Ellenzéki Kerekasztalban, mint a Nemzeti Kerekasztal ülésein? Mit tenne ma másképp, mint amit akkor tett? Újra megkötné az SZDSZ-szel a megállapodást? Mennyire volt bizalmi légkör az MDF-ben vagy ez csak Antall József személyiségéből fakadt? Lehet-e ilyen rövid idő után történelmi filmet készíteni valamiről?

Beszélgetőpartnerek:
Kónya Imre jogász, rendszerváltó politikus, a Boross-kormány belügyminisztere, a Független Jogász Fórum egyik alapítója és első vezetője.
Köbli Norbert forgatókönyvíró, dramaturg. Legnagyobb sikereit az 1950-es évekbeli trilógiájával (A vizsga, Szabadság – Különjárat, A berni követ) aratta.

A beszélgetést vezeti:
Kovács Örs, tudományos munkatárs, Rubicon Intézet.

A beszélgetésre a Premier Kultcaféban (Budapest, Üllői út 2-4, 1085) kerül sor, 2023. február 23-án 18:00-tól.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az alábbi linken lehetséges:
https://forms.gle/eK2n8d2yjy7SJ1pJ9

Close Bitnami banner
Bitnami