Hírek, rendezvények

Rubicon-est: Teleki László öröksége

2023. február 9. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Teleki László (1811-1861) életműve érdemes arra, hogy emlékezzünk rá, mert a reformkor meghatározó személyisége, az 1848-49-es szabadságharc párizsi követe, a dunai népek együttműködésének első magyarországi megfogalmazója és a Kossuth-emigráció kiemelkedő egyénisége volt. Az 1861-es Határozati Párt vezére tehetséges szónok és nagy műveltségű államférfi volt.

„Egy országnak voltál reménye” – kezdődik az egyik, temetésére vert emlékérem szövege. Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Deák Ferenc, Batthyány Lajos és Kossuth Lajos voltak azok a politikusok, akikhez mérhető a jelentősége, mégis Teleki Lászlóról kis híján megfeledkezett az utókor…

Hogyan vált az 1840-es években a főrendi ellenzéknek Batthyány Lajos mellett legjelentősebb politikusává? Milyen tevékenységet fejtett ki a forradalmi magyar diplomácia irányítója? Milyen kapcsolatot épített ki a nemzetiségi emigrációval? Mit lehet tudni rejtélyes haláláról?

Beszélgetőpartnerek:

  • Erdődy Gábor, történész, diplomata, egyetemi tanár.
  • Debreczeni-Droppán Béla, történész-levéltáros, szakmuzeológus, Honismereti Szövetség elnöke

A beszélgetést vezeti: Péterfi Gábor, tudományos főmunkatárs, Rubicon Intézet.

A beszélgetésre a Teleki-Degenfeld Kastélyszállóban (3044, Szirák, Petőfi utca 26.) kerül sor, 2023. február 9-én 18:00-tól.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/8eCR6LawD4fGrFAc8

Close Bitnami banner
Bitnami