Hírek, rendezvények

Rubicon-est: Nyolc év a szlovák kormányban – beszélgetés Csáky Pállal

2023. január 20. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Az 1969 óta hivatalosan föderatív államként létezett Cseh-Szlovákia 1993. január 1-jén alkotmányos úton kettévált: a Cseh és Szlovák Köztársaság önálló állammá váltak. Magyarország mostani hét szomszédja közt Szlovákia az elmúlt harminc évben fölöttébb mozgalmas bel- és külpolitikai utat futott be. Egymást sűrűn váltogató kormányok, koalíciós feszültségek s vált az uniós és schengeni közösség egyik gazdaságilag viszonylag sikeres tagállamává.   

Csáky Pál 1998-2006 között Mikuláš Dzurinda két kormányának miniszterelnök-helyetteseként, a Magyar Koalíció Pártja egyik vezetőjeként fontos szerepet játszott Szlovákia és a szlovákiai magyar közösség történetében. Nemrég megjelent, egymást kiegészítő két könyvében, a Büszkeség és harag c. interjúkötetben, illetve A penge élén c. forrásmunkájában áttekintő képet kínál Szlovákia három évtizedének bel- és külpolitikai folyamatairól, a kisebbségi magyar közösségépítés eredményeiről, valamint a magyar magyar-szlovák kapcsolatok, konfliktusok és közeledési kísérletek történetéről. Mindezt alapvetően saját tapasztalatai, ismeretei alapján, de a szélesebb összefüggéseket, tanulságokat is szem előtt tartva.

Eddig megjelent könyveihez hasonlóan ez a kettő is gazdag forrása lehet a korszak történetét kutatóknak, a Szlovákia önállósulását, a három-három Mečiar és Fico-kormány, a két Dzurinda-kormányzati periódus értelmezésének.  Ennek megfelelően a 2023. évi második Rubicon-esten négy témát szeretnék megvitatni. Milyen nehézségekkel kellett szembesülnie a demokratikus szlovák politikai erőknek az önállósult Szlovákia sínre állításában, közép-európai vetélkedésben, az uniós és NATO-integráció folyamatában? A sajnos folyamatosan fogyó szlovákiai magyar közösség politikai képviselete miként tudta befolyásolni az ország és a saját sorsát? Igaz-e a korszakkal foglalkozó visszaemlékezésekre jellemző kép, amely szerint a két Dzurinda-kormány nyolc éves időszaka az elmúlt három évtized legsikeresebb időszaka volt? S végül mit sikerült és mit nem sikerült elérni ez alatt a harminc év alatt az ezeréves múltra visszatekintő, de a 19–20. században súlyos konfliktusokat felhalmozó magyar-szlovák kapcsolatok alakításában?

A beszélgetésre a Scruton BELVÁROS-ban (1054 Budapest, Zoltán utca 10) kerül sor, 2023. január 20-án 18:00-tól. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/qYhm57K38svNrWR79

Close Bitnami banner
Bitnami