Hírek, rendezvények

Rubicon-est: Mindszenty József

2023. január 13. 18.00 óra

Rubicon Intézet

 

 

Mindszenty József hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek életútja a 20. század legviharosabb időszakára esett. Azt vizsgáljuk, Mindszenty hogy viszonyult a magyar történelem fontos kérdéseihez (őszirózsás forradalom, tanácsköztársaság, királypuccsok, a zsidóság sorsa, nyilas diktatúra, majd a kommunista elnyomás és az 1956-os forradalom) és a vezető politikusokhoz (pl. Károlyi Mihály, Horthy Miklós, a Habsburgok és az 1945 utáni vezetők).

Mindszenty József történelemi szerepének feldolgozása mind a mai napig tart, megítélése ellentmondásos. Az egyik álláspont szerint a bíboros zseniális egyházszervező, aki kompromisszumra nem volt hajlandó. A szovjet megszállással és a kibontakozó kommunista diktatúrával szemben hajthatatlan szembenállást sürgető egyházfő és közéleti férfiú, aki megmutatta az egyedül helyes utat. Mások szerint pedig reakciós egyházatya…

A beszélgetés során számos érdekes kérdést feszegetünk – ilyen például Apor Vilmossal vagy Márton Áronnal való közéleti kapcsolata. Továbbá: miként és hogyan állt helyt a nyilas és a kommunista diktatúrák idején? Mindszenty 1956-ban 8 év után szabadult, de csak 100 órát töltött ténylegesen szabadon. Tehetett volna-e többet annál, mint amiről tudunk? Többek között erre is keressük választ rendezvényünkön, ahol Balogh Margit és Fejérdy András történészek lesznek Kovács Örs (Rubicon Intézet) vendégei.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/zStiCG7uXopVsDoC8

Close Bitnami banner
Bitnami