Hírek, rendezvények

A Balaton felfedezése

Rubicon-est Révfülöpön

Dr. Nánay Mihály

2022.07.13.

 

 

Ha ma a Balatonra gondolunk, szépen gondozott strandok, vízibiciklik, lángos, vagy éppen borfesztiválok, kulturális programok, turisztikai jellegzetességek jutnak eszünkbe.

Ez azonban nem volt mindig így: a régi embernek a Balaton egyáltalán nem az üdülésről szólt, ugyanis a mai, modern, az idegenforgalom által meghatározott Balaton a 19. századtól kezdve fokozatosan jött létre.

A pódium beszélgetés során kitérnek előadóink a török kori Balaton felvidéki végvárakra, a Festetics családra, a fürdő élet kialakulására, a füredi Anna-bálokra, a Déli vasút építésére, amely során a déli part szabályozása is megtörtént, végül a balatoni borászatra és más érdekességekre.

A Rubicon Intézet ennek az izgalmas folyamatnak, azaz a Balaton átalakulásának és felfedezésének bemutatása céljából rendez Rubicon-estet A Balaton felfedezése címmel. Az eseménynek a révfülöpi Scruton Kávézó (8253 Révfülöp, Halász utca 51-53.) ad otthont 2022. július 14-én 18 órakor. 

Az est meghívott vendége Tar Ferenc történész, tanár lesz, akivel dr. Nánay Mihály, intézetünk tudományos főmunkatársa járják körbe a témát.

Close Bitnami banner
Bitnami